Valul Omicron va începe în România în luna ianuarie, spun o parte dintre experții epidemiologi. Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din Capitală, a explicat cum va trebui să abordăm acest nou val şi ce e necesar să luăm în calcul atunci când se va începe reportarea numărului de infectări.
Potrivit specialiștilor, Omicron reușește aparent sa producă un nou val epidemic la mai puțin de 2 luni după ce Delta a lăsat în urmă o populație cu un procent foarte mare de imunizare prin infectare (Africa de Sud are o rata de vaccinare de 35%).
Faptul ca Omicron (B.1.1.529) reușește să depășescă cu atâta ușurință imunitatea dobândită după infectarea cu Delta, a declanșat multiple semnale de alarma.
„România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. Avem o rata mică de vaccinare şi o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator.
Probabilitatea ca Omicron sa ajungă in România cu ocazia sărbătorilor este de 100% si va fi identificata prin secvențiere probabil in luna decembrie, cel târziu in luna ianuarie”, spune cercetătorul Octavian Jurma.
Întrebat despre acest scenariu Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din Capitală, a precizat că putem deja să-l numim un nou val al pandemiei şi a confirmat că în a doua parte a lunii ianuarie spre 1 februarie după interacțiunile din timpul sărbătorilor ar trebui să crească numărul de infecții.
„Cred că trebuie să privim un pic altfel lucrurile faţă de ce a fost acum doi ani. O să conteze numărul de infecții dar o să conteze mult mai mult care sunt forme care într-adevăr pun probleme, necesită internare, complicații vom discuta de formele severe şi de paturile de la terapie intensivă.
Aici ar trebui să fie diferența şi dacă se păstrează ceea ce știm deja legat de Africa de Sud şi la cazurile izolate din Europa ar trebui să avem o situaţie mai bună, mă refer la formele severe care vor fi mai puține. Trebuie să fim mai echilibrați să sa știm ce cifre vor conta când ne uitam în fiecare zi la ora 13:00 (n.r bilanț infectări)”, a spus medicul Adrian Marinescu care recomandă prudență în analiza datelor mai ales că există o diferență între populațiile din Africa de Sud şi Europa.